Darmowa dostawa do paczkomatu od 199 zł
O tym, że woda kranowa powinna zostać przegotowana przed spożyciem, słyszał każdy z nas. Zabieg ten polecany jest przez wielu lekarzy, dietetyków i inne osoby, pośrednio lub bezpośrednio zajmujące się kwestiami zdrowotnymi. Czy słusznie? W tym artykule przyjrzymy się przegotowanej wodzie.
Proces przegotowywania wody przed spożyciem praktykujemy od tysięcy lat. Jego początków możemy doszukiwać się już w 2000 roku p.n.e. w Chinach, w których zalecano jej gotowanie, by uczynić ją zdatną do picia. O ile oczywiście nie rozumiano tego zjawiska w sposób naukowy, tak ludzkość już wtedy zdawała sobie sprawę z potencjalnych niebezpieczeństw, mogących znajdować się w wodzie. Zapiski o wykorzystywaniu tej metody znajdziemy także w starożytnej Grecji i Rzymie oraz w Indiach.
W XIX wieku, w czasie epidemii cholery w Londynie, brytyjski lekarz John Snow udowodnił, że choroba ta jest przenoszona przez zanieczyszczoną wodę. Jego badania przyczyniły się do popularyzacji przegotowywania wody jako środka zapobiegawczego.
Przegotowywanie wody zostało z nami do czasów nowożytnych. Przez całe dekady instalacje wodno-kanalizacyjne – gdy stacje do uzdatniania dopiero raczkowały – nie były w stanie zaoferować wody na wystarczająco dobrym poziomie. Stanowiła ona niebezpieczeństwo szczególnie dla małych dzieci oraz osób zmagających się z różnymi chorobami. Obecnie przygotowywanie jej w ten sposób jest nadal zalecane w krajach, w których jakość wody w kranie stawiana jest pod dużym znakiem zapytania. W domach wielu z nas sposób ten z przyzwyczajenia praktykowany jest do dziś. Czy jest się jednak czego obawiać?
Jak wskazaliśmy, uzadatnianie wody poprzez jej przegotowywanie przez długi czas było najskuteczniejszą (i najprostszą) metodą pozbywania się zanieczyszczeń. Przede wszystkim w ten sposób usuwamy większość mikroorganizmów, takich jak bakterie, wirusy i pasożyty. W temperaturze bliskiej wrzenia (czyli około 100oC) zostają one zabite, znacznie zmniejszając ryzyko infekcji.
Przegotowywanie wody pomaga również w usuwaniu niektórych zanieczyszczeń chemicznych. Mówimy tu m.in. o chlorze, często dodawanym do wody w celu dezynfekcji. W trakcie gotowania mogą również wytrącać się niektóre minerały, takie jak węglan wapnia, co zmniejsza twardość wody i ogranicza tworzenie się kamienia.
Jednakże przegotowywanie wody nie likwiduje wielu zanieczyszczeń chemicznych. Między innymi metale ciężkie, takie jak ołów czy rtęć, pestycydy, azotany, środki hormonalne i pozostałości po lekach nie ulegają rozkładowi w toku obróbki w temperaturze gotowania. Tego typu substancje wymagają bardziej zaawansowanych metod filtracji. Ponadto przegotowywanie nie usuwa osadów mechanicznych (np. piasku i rdzy z rur).
Niestety przegotowywanie wody nie jest tak bardzo pożądanym zabiegiem, jak mogłoby się wydawać. Do głównych wad zaliczamy:
Biorąc pod uwagę wszystkie ograniczenia, które wiążą się z oczyszczaniem wody przez jej przegotowanie, coraz więcej osób, instytucji oraz firm stawia na filtry do wody, które zapewniają znacznie wyższą skuteczność w usuwaniu różnorodnych związków i substancji.
Filtry do wody pitnej wykorzystują zaawansowane systemy, składające się z kilku wkładów, m.in. wstępnych, węglowych i membran do odwróconej osmozy. Pierwsze z nich usuwają większe cząstki stałe, takie jak wspomniany już piasek, rdzę oraz inne osady. Wkłady węglowe eliminują efektywnie chlor, związki organiczne i substancje, odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach i smak wody. Najbardziej zaawansowany element najlepszych filtrów stanowią membrany osmotyczne, które za sprawą swojej konstrukcji zatrzymują zanieczyszczenia o średnicy nawet 0,0001 mikrona, w tym mikroplastik, bakterie, związki hormonalne, pestycydy i herbicydy. Ostatecznie skuteczność filtrów do wody pitnej osiąga wartości na poziomie nawet 99,99%!
Przewaga filtrów nad przegotowywaniem wody jest więc widoczna szczególnie w zdolności do usuwania szerszego spektrum zanieczyszczeń. Podczas gdy gotowanie usuwa niemal wyłącznie mikroorganizmy, tak zaawansowane systemy filtracyjne radzą sobie również z najmniejszymi i potencjalnie najbardziej niebezpiecznymi związkami. Sam proces oczyszczania jest zdecydowanie szybszy, co przekłada się na większą wygodę – woda jest dostępna od razu, w przypadku niektórych modeli także w wersji ciepłej. Co istotne taka metoda przekłada się również na lepszy smak i zapach wody, w szczególności, gdy filtr wyposażony jest w mineralizator.
Dziś coraz więcej rodziców jest świadomych konieczności odpowiedniego przygotowania wody dla swoich dzieci. O ile przez lata jej przegotowywanie stanowiło podstawową metodę obróbki, tak dziś, w dobie nowoczesnych systemów filtrujących, możemy zastanawiać się nad tym, które spośród rozwiązań będzie lepsze dla zdrowia malucha.
Bez zaskoczenia to właśnie woda przefiltrowana jest najczęściej lepszym wyborem. Wynika to ze wspomnianego usuwania szerokiego przekroju zanieczyszczeń, mogących znajdować się w wodzie pobieranej z sieci, a z którymi nie radzi sobie tradycyjna obróbka termiczna. Pamiętajmy, że ich obecność dla dopiero rozwijających się organizmów niesie ze sobą zdecydowanie większe ryzyko, niż u osób dorosłych. Brak konieczności czekania na ugotowanie i schłodzenie wody to kolejny duży atut, pozwalający przygotowywać napoje i posiłki niemal od razu – co jest wyjątkowo korzystne w kontekście wyjątkowo napiętych harmonogramów większości rodziców.
Podsumowując, filtracja oferuje blisko 100-procentową skuteczność w usuwaniu potencjalnie szkodliwych zanieczyszczeń z wody, pobieranej w sieci. Dokładając do tego większą wygodę, z łatwością deklasuje klasyczne przegotowywanie, które praktykowały wcześniejsze pokolenia.
Zastanawiasz się nad zakupem filtra do wody? Sprawdź naszą ofertę i skontaktuj się z naszymi specjalistami w razie jakichkolwiek pytań:
54785 +
Zadowolonych klientów
100%
Pozytywnych opinii na Ceneo
100%
Pozytywnych opinii na Allegro
100%
Poleceń sklepu przez Klientów
Darmowa dostawa
Już od 199 zł
Kompleksowa usługa
Wraz z montażem
Bezpieczne zakupy
Szyfrowanie SSL
Mamy doświadczenie
Ponad 20-letnie
Produkty premium
Gwarancja jakości