Kawa
Kawa ziarnista 100 lat kawa

- EAN: 5907046461473
Warianty produktu (2)
Wysyłka do 24h


Czas leci, jak szalony!
Nie marnuj go na wręczanie nietrafionych prezentów. Sto lat k*wa to pewny przepis na udaną niespodziankę. Jeśli życzysz Solenizantowi najwspanialszych serdeczności tego świata, ale wymyślanie poetyckich życzeń nie jest Twoją mocną stroną - wyraź to kawą.
I nie trudź się z wymyślaniem życzeń rymowanek. W urodziny, w ten wyjątkowy dzień, kiedy sypią się życzenia, brokat... i solenizant, niech też posypią się do ekspresu dobre ziarna kawy. Najlepiej o czekoladowym profilu, by osłodzić rozpacz mijających lat.

Prezent niespodzianka
Wierna, gorąca i bezkonfliktowa.

Kawa nie pyta. Kawa nie ocenia. Kawa nie zazdrości. Jest najwierniejszą towarzyszką w przemijaniu.
Niezależnie od tego, czy Solenizant traktuje urodziny jako świetną okazję do świętowania miłości własnej, czy do ubolewania na temat cynicznej nieuchronności przemijania... Sto Lat K*wa!


Brazylia Cemorrado Chocolate Edition
Brazylijska klasyka w czekoladowej odmianie. Kawa, którą wszyscy znamy i kochamy. Lekka, ale intensywna słodka czekoladka.
- kraj pochodzenia - Brazylia
- region - Mogiana, Cerrado
- odmiana - Mundo Novo, Caturra, Catuai
- metoda obróbki - naturalna
- wysokość - 1150 - 1350 m n.p.m
- stopień palenia - średni


100 lat k*wa w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?
- Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego – komponuje się idealnie z tortem urodzinowym. Bez owocowo-warzywno-kwiatowej owocowości. Po prostu słodka, czekoladowa brazylijska kawa. Niech żyje nam!
- Espresso – oczywiście i jak najbardziej! Nie będzie to najmocniejsze espresso w Twoim życiu...ale w pewnym wieku trzeba uważać, aby ciśnienie nie podskoczyło zbyt wysoko.
- Kawiarka - świetny wybór. Ciśnieniem wydobywa pełną kwintesencję czekoladowego aromatu.
- Chemex, dripper, aeropress - nie oczekuj feerii niespodziewanych doznań smakowych. I chociaż niektóre teorie mówią, że czekolada to warzywo... to jednak w tym parzeniu nie będzie spektakularnych zapachów warzywniaka.
- Parzona w szklance - najlepsza parzucha, jaką piłeś u cioci na imieninach! Kulminację arcydzieła i dostojności tego naparu osiągniesz, serwując ją z fusami w szklance z wiklinowym lub metalowym koszyczku.
FAQ K*wa Mać
❓ Dlaczego k*wa mać?
Bo zasługujesz na najlepsze. A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. ❤️☕❤️ W paczkach Kawa Mać znajdują się bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani Kawa Mać, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!
❓Gdzie wypalana jest kawa?
Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać.
❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?
Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. W ofercie dostępne są kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Dostarczamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy kaw, które pomagają “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.
☕ Czy wszystkie kawy marki Kawa Mać są ziarniste?
Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:
- Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy.
- Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
- Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat.
❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever..., a ja ich nie czuję. Kto tu oszukuje?
Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu? W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:
◉ No. 1 Mamy różne smaki
Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć.
◉ No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy
Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz. Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey.
◉ No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzenia
Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.
Parametry techniczne
Gramatura | 250 g |
---|---|
Marka | KawaMać |
Opinie i recenzje
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Kawa ziarnista 100 lat kawa