Kawa
Kawa ziarnista eKspresso

- EAN: 5907038566674
Warianty produktu (2)
Wysyłka do 24h


eKspresso!
Bardziej wyrazista niż Twoja eks.
Jeśli Twoja poprzednia kawa już Cię nie zachwyca, spróbuj tej! Wielka moc w niewielkiej filiżance. Bo nie ilość jest ważna, a to jak szybko otwiera umysł.

Chleba, igrzysk... i eKspresso!
Oto kawa, której domaga się lud.

Odtąd eKspresso nie jest już lapsusem językowym. To najbardziej pożądany blend do parzenia wyrazistego espresso... lub eKspresso, jak kto lubi. Klasyczna brazylijska arabica, monsunowana India Malabaar i pozbawiona kompleksów robusta Kaapi Royal – dobrze zmieszane, lekko wstrząśnięte, idealnie nadają się do zaparzenia małej czarnej z gęstą cremą.
Dlaczego dodaliśmy K? bo K nadaje soczystości. I taka jest nasza kawa eKspresso. Z ekspresyjną nutą orzechów i czekolady. Z niską kwasowością. Nie gorzka. Soczyście wyrazista. K*wa w punkt!

Co tu namieszaliśmy?
Kawa eKspresso to mieszanka wysokiej jakości ziaren pochodzących z Brazylii oraz Indii.

1. Brazylia Cemorrado Choclate Edition
Brazylijska klasyka w czekoladowej odmianie. Kawa, którą wszyscy znamy i kochamy. Lekka, ale intensywna słodka czekoladka.
- kraj pochodzenia - Brazylia
- region - Mogiana, Cerrado
- odmiana - Mundo Novo, Caturra, Catuai
- metoda obróbki - naturalna
- wysokość - 1150 - 1350 m n.p.m.
- stopień palenia - średni

2. India Monsooned Malabar
Kawa o smaku i zapachu nawiązującym do historycznych rejsów. Pierwsze transporty kawy z Indii do Europy to były długie przeprawy. Zanim kawa dostała się na statek, musiała sporo odczekać w portach. Magazyny nie były specjalnie szczelne. Najczęściej w ogóle ich nie było. I nikt się nie przejmował. Ziarna leżakując w portach zwiększały swoją objętość, nabierały wyrazistego smaku i stawały się jasnobrązowe, bladozłote… złote, ale skromne. Co ważne naciągały specyficznym aromatem w wyniku działania deszczów i wiatrów monsunowych. A jak jest z wiatrami, wszyscy wiemy. Potrafią mocno namieszać. Taka właśnie kawa – obrobiona wiatrami – trafiała na europejskie stoły XIX. I lud ją pokochał. Kawa jest mocna, lekko goryczkowa, lekko dymna, lekko szorstka z wyrazistym smakiem orzecha i czekolady.
- kraj pochodzenia - Indie
- region - Kents, Catimor
- odmiana - Malabar, Chikmagalur
- metoda obróbki - monsunowana
- wysokość - 1000 - 1800 m n.p.m.
- stopień palenia - średni

3. India Kaapi Royal
Naprawdę dodaliście Robustę? Tak! Ale doskonałej jakości! Kaapi Royal dumnie miesza się w bledzie Norisa, bez żadnych kompleksów. To jej zawdzięczamy mocnego kopa kofeiny i pazura w smaku.
- kraj pochodzenia - Indie
- region - Karnataka
- wysokość - 600 - 900 m n.p.m.
- stopień palenia - średni

eKspresso w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?
- Espresso – do tego właśnie została stworzona. Idealny wybór! eKspresso to kawa ekspresyjna. Zalecana do parzenia w ekspresie ciśnieniowym. To w nim prezentuje najpiękniejsze body, pokazując słodko-gorzkie oblicze. Mocna. Soczysta. Wyrazista. K*wa w punkt!
- Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego - delikatnie czekoladowa czarna kawka o słodkim profilu, ale z charakterystyczną goryczką.
- Ekspres przelewowy - tutaj pojawia się jej wysokość - kwasowość! Nuty czekoladowe dalej wyczuwalne, ale w kwaskowatym, cytrynowym wydaniu.
- Chemex, aeropress, dripper - Grubsze mielenie i chłodniejsza woda nie są sprzymierzeńcami espresso. Nie szukaj alternatyw dla wszystkiego. Małe może być wielkie. Nawet jak się nie przelewa.
- Ciśnienie + mleko – dodatek mleka jej służy. Polecamy ją we włoskiej wersji cappuccino, latte, espresso macchiato caldo, macchiato freddo... a także jako baza do polskiej kapuczyny.
FAQ K*wa Mać
❓ Dlaczego k*wa mać?
Bo zasługujesz na najlepsze. A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. ❤️☕❤️ W paczkach Kawa Mać znajdują się bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani Kawa Mać, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!
❓Gdzie wypalana jest kawa?
Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać.
❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?
Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. W ofercie dostępne są kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Dostarczamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy kaw, które pomagają “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.
☕ Czy wszystkie kawy marki Kawa Mać są ziarniste?
Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:
- Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy.
- Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
- Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat.
❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever... a ja ich nie czuję. Dlaczego?
Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu? W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:
◉ No. 1 Mamy różne smaki
Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć.
◉ No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy
Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz. Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey.
◉ No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzenia
Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.
Parametry techniczne
Gramatura | 250 g |
---|---|
Marka | KawaMać |
Opinie i recenzje
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Kawa ziarnista eKspresso