Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa do paczkomatu od 199

Kawa ziarnista eKspresso

Kawa

Kawa ziarnista eKspresso

  • EAN: 5907038566674

Wybierz wariant

- wybierz -
Cena
38,00
(30,89 zł netto)
Cena
30,89
(38,00 zł brutto)
1
dostępny dostępny
Wysyłka do 24h

Wysyłka do 24h

Oto kawa, której domagał się lud! Prawdziwe włoskie espresso w polskim wydaniu Kawa Mać! Kawa przeznaczona do parzenia pod wysokim ciśnieniem. W małym ciele wielka moc - otulona jedwabistą cremą i tygrysimi centkami.

ekspresso cover 1732106894
barista espresso 1732109644

eKspresso!

Bardziej wyrazista niż Twoja eks.

 

Jeśli Twoja poprzednia kawa już Cię nie zachwyca, spróbuj tej! Wielka moc w niewielkiej filiżance. Bo nie ilość jest ważna, a to jak szybko otwiera umysł.

filizanka espresso 1732109644

Chleba, igrzysk... i eKspresso!

Oto kawa, której domaga się lud.

 

Infomracja - ikona

Odtąd eKspresso nie jest już lapsusem językowym. To najbardziej pożądany blend do parzenia wyrazistego espresso... lub eKspresso, jak kto lubi. Klasyczna brazylijska arabica, monsunowana India Malabaar i pozbawiona kompleksów robusta Kaapi Royal – dobrze zmieszane, lekko wstrząśnięte, idealnie nadają się do zaparzenia małej czarnej z gęstą cremą. 

Dlaczego dodaliśmy K? bo K nadaje soczystości. I taka jest nasza kawa eKspresso. Z ekspresyjną nutą orzechów i czekolady. Z niską kwasowością. Nie gorzka. Soczyście wyrazista. K*wa w punkt!

ekspresso profil sensoryczny 1732106917

Co tu namieszaliśmy?

Kawa eKspresso to mieszanka wysokiej jakości ziaren pochodzących z Brazylii oraz Indii.

flaga brazylii 1732105674

1. Brazylia Cemorrado Choclate Edition

Brazylijska klasyka w czekoladowej odmianie. Kawa, którą wszyscy znamy i kochamy. Lekka, ale intensywna słodka czekoladka.

  • kraj pochodzenia - Brazylia
  • region - Mogiana, Cerrado
  • odmiana - Mundo Novo, Caturra, Catuai
  • metoda obróbki - naturalna
  • wysokość - 1150 - 1350 m n.p.m.
  • stopień palenia - średni
flaga indii 1732104681

2. India Monsooned Malabar

Kawa o smaku i zapachu nawiązującym do historycznych rejsów. Pierwsze transporty kawy z Indii do Europy to były długie przeprawy. Zanim kawa dostała się na statek, musiała sporo odczekać w portach. Magazyny nie były specjalnie szczelne. Najczęściej w ogóle ich nie było. I nikt się nie przejmował. Ziarna leżakując w portach zwiększały swoją objętość, nabierały wyrazistego smaku i stawały się jasnobrązowe, bladozłote… złote, ale skromne. Co ważne naciągały specyficznym aromatem w wyniku działania deszczów i wiatrów monsunowych. A jak jest z wiatrami, wszyscy wiemy. Potrafią mocno namieszać. Taka właśnie kawa – obrobiona wiatrami – trafiała na europejskie stoły XIX. I lud ją pokochał. Kawa jest mocna, lekko goryczkowa, lekko dymna, lekko szorstka z wyrazistym smakiem orzecha i czekolady.

  • kraj pochodzenia - Indie
  • region - Kents, Catimor
  • odmiana - Malabar, Chikmagalur
  • metoda obróbki - monsunowana
  • wysokość - 1000 - 1800 m n.p.m.
  • stopień palenia - średni
flaga indii 1732104681

3. India Kaapi Royal

Naprawdę dodaliście Robustę? Tak! Ale doskonałej jakości! Kaapi Royal dumnie miesza się w bledzie Norisa, bez żadnych kompleksów. To jej zawdzięczamy mocnego kopa kofeiny i pazura w smaku.

  • kraj pochodzenia - Indie
  • region - Karnataka
  • wysokość - 600 - 900 m n.p.m.
  • stopień palenia - średni
ekspresso kawa mac 1732109631

eKspresso w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?

  • Espresso – do tego właśnie została stworzona. Idealny wybór! eKspresso to kawa ekspresyjna. Zalecana do parzenia w ekspresie ciśnieniowym. To w nim prezentuje najpiękniejsze body, pokazując słodko-gorzkie oblicze. Mocna. Soczysta. Wyrazista. K*wa w punkt!
  • Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego - delikatnie czekoladowa czarna kawka o słodkim profilu, ale z charakterystyczną goryczką.
  • Ekspres przelewowy - tutaj pojawia się jej wysokość - kwasowość! Nuty czekoladowe dalej wyczuwalne, ale w kwaskowatym, cytrynowym wydaniu.
  • Chemex, aeropress, dripper - Grubsze mielenie i chłodniejsza woda nie są sprzymierzeńcami espresso. Nie szukaj alternatyw dla wszystkiego. Małe może być wielkie. Nawet jak się nie przelewa.
  • Ciśnienie + mleko – dodatek mleka jej służy. Polecamy ją we włoskiej wersji cappuccino, latte, espresso macchiato caldo, macchiato freddo... a także jako baza do polskiej kapuczyny.

FAQ K*wa Mać

❓ Dlaczego k*wa mać?

Bo zasługujesz na najlepsze. A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. ❤️☕❤️ W paczkach Kawa Mać znajdują się bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani Kawa Mać, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!  

  

❓Gdzie wypalana jest kawa?

Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać.

 

❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?

Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. W ofercie dostępne są kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Dostarczamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy kaw, które pomagają “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.

 

☕ Czy wszystkie kawy marki Kawa Mać są ziarniste?

Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:

  • Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy. 
  • Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
  • Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat. 

 

❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever... a ja ich nie czuję. Dlaczego?

Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu? W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:

 

◉ No. 1 Mamy różne smaki

Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć.

 

◉ No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy

Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz. Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey.

 

◉ No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzenia

Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.

Parametry techniczne

Gramatura250 g
MarkaKawaMać

Opinie i recenzje

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie

54785 +

Zadowolonych klientów

100%

Pozytywnych opinii na Ceneo

100%

Pozytywnych opinii na Allegro

100%

Poleceń sklepu przez Klientów

Darmowa dostawa - ikona

Darmowa dostawa

Już od 199 zł

Kompleksowa usługa - ikona

Kompleksowa usługa

Wraz z montażem

Bezpieczne zakupy - ikona

Bezpieczne zakupy

Szyfrowanie SSL

Doświadczenie - ikona

Mamy doświadczenie

Ponad 20-letnie

Produkty premium - ikona

Produkty premium

Gwarancja jakości