Kawa
Kawa ziarnista Karma Kawa wraca

- EAN: 5907046461053
Warianty produktu (2)
Wysyłka do 24h


Karma wraca!
Tym razem w cytrusowo-karmelowym wydaniu. Zdecydowanie polecamy ją do filtrów i przelewów.
Wszechświat odpłaca Ci tym co mu dajesz. Aby dobro do Ciebie wróciło, musisz coś dobrego zrobić. Zrób dobrą kawę. Karma K*wa!

I tak Cię dopadnie Karma K*wa!
Co zaparzysz, to wypijesz!

To nie los odpowiada za smak Twojej kawy, ale Ty sam. Najwyższy czas wziąć odpowiedzialność za swoje czyny.
W roli głównej występuje tu Kostaryka Tarazzu La Pastora. Jeśli chcesz uzyskać czekoladowy smak kawy z nutą pomarańczy zaparz ją w przelewie. Jeśli ziarna potraktujesz wysokim ciśnieniem, będzie mocno kwasowo, może nawet za mocno. Pamiętaj, że Twoje życie to Twoje dzieło... tak samo jest z kawą. Od tego jaki sposób parzenia wybierzesz i jak zmielisz kawę, będzie zależało czy wróci do Ciebie dobra, czy niedobra karma k*wa!

Co tu namieszaliśmy?
Kawa Karma to mieszanka wysokiej jakości ziaren pochodzących z Kostaryki oraz Etiopii. 100% arabika

1. Kostaryka Tarazzu La Pastora
Drzewka kawowe są uprawiane na żyznej wulkanicznej glebie, dzięki czemu uzyskują kompletny smak. Czyli jaki? Kwasowy, mocno owocowy, orzeźwiający, mało goryczkowy. Przy całej tej obfitości, kawa zachwyca lekkością.
- kraj pochodzenia - Kostaryka
- region - Tarazzu
- odmiana - Carai, Caturra
- metoda obróbki - na mokro
- wysokość - 1500 - 1900 m n.p.m
- stopień palenia - średni

2. Etiopia Yirgacheffe
Kawa o subtelnym, kwiatowym zapachu. Ale uwaga! To nie jest zapach kawy aromatyzowanej. Nie oczekuj w smaku sztucznych aromatów. Nie będzie tak słodko, jak po zalaniu 3w1. Wręcz przeciwnie. Będzie bardzo naturalnie i kwasowo, jak na kawę afrykańską przystało. Chcesz ją poznać od środka - weź na przelew!
- kraj pochodzenia - Etiopia
- region - Yirgacheffe
- odmiana - Typica
- metoda obróbki - na mokro
- wysokość - 1800 - 2100 m n.p.m
- stopień palenia - średni

Karma w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?
- Chemex, aeropress – o tak! Jeśli chcesz wydobyć największą głębię smaku, wybierz aeropress. Jeśli chcesz zauroczyć się bloomingiem, wybierz chemex!
- Ekspres przelewowy – życie to nie przelewki. Ale Karma K*wa najpełniej odradza się w przelewie!
- French press – nieco bardziej “brudna” konsystencja, ale dalej bardzo aromatyczna i cytrusowo orzeźwiająca.
- Ekspres ciśnieniowy - zależnie od m.in ustawień poziomu mielenia w młynku Twojego ekspresu karma może wrócić i odpłacić Ci nadmierną kwasowością, albo nadmierną goryczą, której zasadniczo w metodach przelewowych nie ma. Nie chcesz drażnić karmy, wybieraj metody przelewowe.
- Cappuccino, biała, latte... – mleko się rozlało? Trudno. Skutki będą nieodwracalne. Kawa z pomarańczową kwasowością zalana białym UHT? Brzmi jak szaleństwo. Ale jeśli Ty w tym szaleństwie widzisz metodę, to smacznego! Pij taką, jak lubisz.
FAQ K*wa Mać
❓ Dlaczego k*wa mać?
Bo zasługujesz na najlepsze.
A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. ❤️☕❤️
W paczkach Kawa Mać znajdują się bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani Kawa Mać, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!
❓Gdzie wypalana jest kawa?
Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać.
❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?
Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. W ofercie dostępne są kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Dostarczamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy kaw, które pomagają “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.
☕ Czy wszystkie kawy marki Kawa Mać są ziarniste?
Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:
- Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy.
- Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
- Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat.
❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever... a ja ich nie czuję. Dlaczego?
Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu? W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:
◉ No. 1 Mamy różne smaki
Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć.
◉ No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy
Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz. Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey.
◉ No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzenia
Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.
Parametry techniczne
Gramatura | 250 g |
---|---|
Marka | KawaMać |
Opinie i recenzje
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Kawa ziarnista Karma Kawa wraca