Kawa
Kawa ziarnista Kawa ZEN

- EAN: 5907038566612
Warianty produktu (2)
Wysyłka do 24h


Praktykuj tu i teraz!
K*wa Zen to zrównoważony, klasycznie doskonały brazylijski blend. Pozbawiony goryczy, bo życie wystarczająco gorzki ma smak. Uwodzicielska nuta orzechu przeplatana aromatem nugatu. Całość otulona bardzo delikatną kwasowością.
Świat potrzebuje dobra. Ty potrzebujesz kawy.

Poczuj pełnię!
Idealnie zbalansowany blend

K*wa ZEN to empiryczny dowód na istnienie siły wyższej, która pomaga przetrwać chwilowe, a nawet chroniczne spadki energii. To dzięki niej osiągniesz życiową równowagę... przynajmniej przez chwilę. Nikt i nic nie zakłóci Twojego spokoju... chociaż przez moment. Każdy jej łyk - gorący, ciepły lub chłodny, pomoże Ci zachować zimną krew. Jesteś zrelaksowany. Jesteś odprężony. Jesteś oazą spokoju...
I zawsze k*wa coś!
No to ZEN. Nagradzaj się. Bądź wylewny. Dolej sobie. K*wa ZEN!

Co tu namieszaliśmy? Brazylijska kawa najwyższej jakości.
Kawa ZEN to blend z wysokiej jakości 3 rodzajów ziaren z Brazylii. Kawa ziarnista 100% Arabica

1. Brazylia Cemorrado Choclate Edition
Brazylijska klasyka w czekoladowej odmianie. Kawa, którą wszyscy znamy i kochamy. Lekka, ale intensywna słodka czekoladka.
- kraj pochodzenia - Brazylia
- region - Mogiana, Cerrado
- odmiana - Mundo Novo, Caturra, Catuai
- metoda obróbki - naturalna
- wysokość - 1150 - 1350 m n.p.m
- stopień palenia - średni

2. Brazylia Yellow Burbon
Brazylijska klasyka w czekoladowej odmianie. Posmak gorzkiej, ale przecież słodkiej czekolady złamany delikatną kwasowością cytryny.
- kraj pochodzenia - Brazylia
- region - Mogiana
- odmiana - Bourbon
- metoda obróbki - pulped natural
- wysokość - 1100 - 1500 m n.p.m
- stopień palenia - średni

3. Brazylia Santos Alfenas Dulce
Myślisz klasyczna arabica? Zapewne masz na myśli smak kawy Brazylia Santos Alfenas Dulce. I choć pod tym stwierdzeniem kryje się cała masa znaczeń, smaków, aromatów... to jednak uprościmy ją do określenia – klasyka.
- kraj pochodzenia - Brazylia
- region - Sul De Minas
- odmiana - Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu
- metoda obróbki - na mokro
- wysokość - 700 - 1300 m n.p.m
- stopień palenia - średni

K*wa ZEN w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?
- Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego – nawet wysokie ciśnienie nie zakłóca jej balansu. Dobrze zrównoważona w smaku, lekko czekoladowa, ot taka klasyczna brazylijska kawa.
- Espresso – jak najbardziej, zalecamy. Nie ma gęstej cremy, którą znamy z blendów robuścianych. Ale słodycz brazylijskich ziaren bardzo dobrze koncentruje się tej małej filiżance by dać kilka łyków pobudzenia.
- Ekspres przelewowy - klasyczna mikstura, po którą sięgasz zawsze wtedy, kiedy nie masz ochoty na eksperymenty - lekko słodka, lekko czekoladowa, lekko orzechowa, taka pyszna codzienna kawka. Chcesz delikatną kawę? Chcesz ZEN.
- Chemex, dripper - podczas parzenia nie dochodzi do spektakularnych preinfuzji. Nie eksploduje zapach orchidei. Nie wybucha kwasowość rabarbaru. Jest spokojnie, klasycznie.
- Cappuccino, biała, latte... - czujesz, że potrzebujesz dolać mleka do kawy? Proszę bardzo. Pozwól sobie na to. Lej tyle, ile lubisz!
FAQ K*wa Mać
❓ Dlaczego k*wa mać?
Bo zasługujesz na najlepsze. A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. ❤️☕❤️ W paczkach Kawa Mać znajdują się bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani Kawa Mać, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!
❓Gdzie wypalana jest kawa?
Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać.
❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?
Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. W ofercie dostępne są kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Dostarczamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy kaw, które pomagają “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.
☕ Czy wszystkie kawy marki Kawa Mać są ziarniste?
Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:
- Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy.
- Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
- Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat.
❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever..., a ja ich nie czuję. Dlaczego?
Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu? W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:
◉ No. 1 Mamy różne smaki
Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć.
◉ No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy
Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz. Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey.
◉ No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzenia
Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.
Parametry techniczne
Gramatura | 250 g |
---|---|
Marka | KawaMać |
Opinie i recenzje
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Kawa ziarnista Kawa ZEN