Kawa
Kawa ziarnista Kwiecista Kawa

- EAN: 5907046461039
Warianty produktu (2)
Wysyłka do 24h


Kawa, która rozkwita
Eksploduje w przelewie całym swym bogactwem smaku i aromatu, rozkoszną owocowością i kwiecistością. Jest przy tym lekko kwaskowa i orzeźwiająca. Kawa, która nie może się zdecydować, czy chce być kawą, herbatą, czy kwiatem.

Oto nasza kwiecistość Yirgacheffe
...bo kawa jest kobietą!

Blooming, czyli etap parzenia kawy, podczas którego kawa “rozkwita” wziął pewnie nazwę od parzenia Yirgacheffe. Kawa inna niż wszystkie. Delikatny smak herbaciany z aromatem bergamotki i migdałów połączony z lekką kwasowością cytryny.
Kawa, który zachwyca i zaskakuje. Zależnie od sposobu parzenia, może pokazać całkowicie odmienne oblicza – od kwiatowej delikatności i ujmującej subtelności, aż po mocną kwasowość i gorycz. Nieprzewidywalna. Zupełnie jak kobieta. Gdyby kawa była kobietą, byłaby Yirgacheffe!

Co tu namieszaliśmy?
K*wa Domyśl się to kawa jednorodna z ziaren pochodzących z Etiopii - 100% Arabica.

Etiopia Yirgacheffe
Kawa o subtelnym, kwiatowym zapachu. Ale uwaga! To nie jest zapach kawy aromatyzowanej. Nie oczekuj w smaku sztucznych aromatów. Nie będzie tak słodko, jak po zalaniu 3w1. Wręcz przeciwnie. Będzie bardzo naturalnie i kwasowo, jak na kawę afrykańską przystało. Chcesz ją poznać od środka - weź na przelew.
- kraj pochodzenia - Etiopia
- region - Yirgacheffe
- odmiana - Typica
- metoda obróbki - na mokro
- wysokość - 1800 - 2100 m n.p.m
- stopień palenia - średni

Kwiecista k*wa w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?
- Chemex, aeropress – o tak! Jeśli chcesz wydobyć największą głębię smaku, wybierz aeropress. Jeśli chcesz zauroczyć się bloomingiem, wybierz chemex! Yirgacheffe to kawa delikatna jak kwiat – delektuj się zapachem, odkrywaj delikatne nuty smakowe. A jeśli niczym najzdolniejszy barista umiejętnie dobierzesz parametry parzenia, uzyskasz napar absolutnie wyjątkowy, wręcz bardziej herbaciany niż kawowy.
- Ekspres przelewowy – ziarna Yirgacheffe, jak przystało na prawdziwe kwiaty, lubią rozkwitać. Idealnie więc, jeśli Twój ekspres ma opcję bloomingu. Przelew polecamy.
- Kawiarka – subtelne ziarna Yirgacheffe pod ciśnieniem “puszczą soki”, wydobędzie się więcej kwasowości, będzie bardziej "goryczkowo".
- Ekspres ciśnieniowy - dużo zależy od stopnia mielenia, ale można przygotować Yirgacheffe w taki sposób, aby uzyskać delikatnie słodki smak przełamany cytrusową kwasowością. Jeśli więc uzyskałeś mocną goryczkę albo mocną kwasowość, to coś poszło nie tak.
- Cappuccino, biała, latte... – jeśli zaparzysz w aeropressie i uzyskasz wykwintnie kwiatowy, herbaciany smak, to prawdopodobnie nie będziesz chciał zalewać mlekiem. Chyba, że lubisz bawarkę!
FAQ K*wa Mać
❓ Dlaczego k*wa mać?
Bo zasługujesz na najlepsze.
A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. ❤️☕❤️
W paczkach Kawa Mać znajdują się bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani Kawa Mać, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!
❓Gdzie wypalana jest kawa?
Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać.
❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?
Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. W ofercie dostępne są kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Dostarczamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy kaw, które pomagają “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.
☕ Czy wszystkie kawy marki Kawa Mać są ziarniste?
Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:
- Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy.
- Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
- Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat.
❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever... a ja ich nie czuję. Dlaczego?
Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu? W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:
◉ No. 1 Mamy różne smaki
Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć.
◉ No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy
Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz. Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey.
◉ No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzenia
Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.
Parametry techniczne
Gramatura | 250 g |
---|---|
Marka | KawaMać |
Opinie i recenzje
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Kawa ziarnista Kwiecista Kawa