Kawa
Kawa ziarnista Nosz Kawa Mać

- EAN: 5907038566698
Warianty produktu (2)
Wysyłka do 24h


Po co ten krzyk?
Jak to po co? Po kawę! I to nie byle jaką. Nosz K*wa Mać to idealna mieszanka na skołatane nerwy. Aromatyczna kawa o profilu słodkiej czekolady z nutami słonecznej, kubańskiej beztroski.

Coś Cię przytłacza? Nosz K*wa Mać!
Krzycz po posiłki. Albo po kawę!

Edward Munch ponad sto lat temu namalował współczesnego człowieka przeszytego bólem egzystencjalnym. Czy znasz tego gościa z obrazu? A może widzisz go czasem w lustrze?
W takim razie to dla Ciebie zblendowaliśmy kawę w typie El Macho (Kuba Serrano Superior Lavado) i El Clasico (Brazylia Santos Alfenas Dulce). W rezultacie otrzymujesz aromatyczne połączenie smaków o słodkim profilu, które ukoi skołatane nerwy. Lekko goryczkowa, abyś nie miał wątpliwości, że pijesz kawę. Mocno czekoladowa, bo nic tak szybko nie pomaga, jak czekolada. Idealna do szybkiego parzenia w ekspresie ciśnieniowym, jeśli potrzebujesz szybkiego panaceum. Sprawdza się także w powolnym przelewaniu.

Co tu namieszaliśmy?
Nosz K*wa Mać to blend z wysokiej jakości ziaren z Kuby oraz Brazylii - 100% Arabica.

1. Kuba Serrano Superior Lavado
Kubański macho, czyli mocny smak w połączeniu ze słonecznym temperamentem i słodkim posmakiem karmelu na rozładowanie kwasu... tzn. kwasowości, która występuje tu w absolutnie minimalnym odcieniu.
- kraj pochodzenia - Kuba
- region - Sierra Maestra
- odmiana - Typica
- metoda obróbki - na mokro
- wysokość - 1000 - 1400 m n.p.m
- stopień palenia - średni

2. Brazylia Santos Alfenas Dulce
Myślisz klasyczna arabica? Zapewne masz na myśli smak kawy Brazylia Santos Alfenas Dulce. I choć pod tym stwierdzeniem kryje się cała masa znaczeń, smaków, aromatów... to jednak uprościmy ją do określenia – klasyka.
- kraj pochodzenia - Brazylia
- region - Sul De Minas
- odmiana - Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu
- metoda obróbki - na mokro
- wysokość - 700 - 1300 m n.p.m
- stopień palenia - średni

Nosz K*wa Mać w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?
- Americano z ekspresu ciśnieniowego - ciemna kawka o słodkim profilu i minimalnej cytrusowej kwasowości. Kiedy chcesz wlać w siebie trochę kubańskiej beztroski, słońca i radości życia, sięgnij po Nosz K*wa Mać.
- Kawiarka – bez eksperymentów, bez zapachu warzywniaka, bez dziwnych niespodzianek - po prostu klasyczna mocna kawka, która rozbudza o poranku i poprawia nastrój.
- Espresso – jak najbardziej, zalecamy. Nie ma w składzie robusty, więc nie ma tygrysich centek w cremie. Ale Nosz K*wa Mać w skoncentrowanym wydaniu prezentuje się z przyjemnym przytupem.
- Chemex, aeropress, dripper – nie wykręca wąsa miłośnikom Trzeciej Fali, bo nie ma tutaj kwasowości rabarbaru. Ale za to stanowi pewny wybór dla osób, które szukają w kawie mocy i słodyczy.
- Cappuccino, biała, latte... – yes, yes, yes - 3 razy na TAK!
FAQ K*wa Mać
❓ Dlaczego k*wa mać?
Bo zasługujesz na najlepsze. A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. ❤️☕❤️ W paczkach Kawa Mać znajdują się bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani Kawa Mać, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!
❓Gdzie wypalana jest kawa?
Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać.
❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?
Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. W ofercie dostępne są kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Dostarczamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy kaw, które pomagają “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.
☕ Czy wszystkie kawy marki Kawa Mać są ziarniste?
Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:
- Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy.
- Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
- Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat.
❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever... a ja ich nie czuję. Dlaczego?
Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu? W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:
◉ No. 1 Mamy różne smaki
Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć.
◉ No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy
Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz. Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey.
◉ No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzenia
Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.
Parametry techniczne
Gramatura | 250 g |
---|---|
Marka | KawaMać |
Opinie i recenzje
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Kawa ziarnista Nosz Kawa Mać