Kawa
Kawa ziarnista O Żesz Ku

- EAN: 5907038566629
Warianty produktu (2)
Wysyłka do 24h


Bezczelnie orzechowa!
Delikatnie goryczkowa, ale pysznie słodka. Nuty orzechowe przeplatają się z czekoladą i karmelem. Jest lekko “dymnie” i bardzo intensywnie.

Kawa obrobiona wiatrami monsunowana
Stworzona do zalewania mlekiem

Brudne body, mocne wiatry... to skojarzenia związane z kawą wywodzącą się z Indii, która stanowi główny składnik blendu O ŻESZ KU. Ziarna kawy India Maalabar zostały poddane monsunowej obróbce, która odtwarza jej smak z okresu historycznych rejsów. Zielone ziarna tej kawy podczas leżakowania "naciągnęły" specyficznego aromatu, w wyniku działania wiatrów monsunowych i obfitych deszczów. W efekcie uzyskujemy kawę z delikatną goryczką, ale nie gorzką. Lekko pikantną i szorstką ze słodkim aromatem orzecha.

Co tu namieszaliśmy?
O ŻESZ KU to blend z wysokiej jakości ziaren z Brazylii oraz Indii.

1. Brazylia Santos Alfenas Dulce
Myślisz klasyczna arabica? Zapewne masz na myśli smak kawy Brazylia Santos Alfenas Dulce. I choć pod tym stwierdzeniem kryje się cała masa znaczeń, smaków, aromatów... to jednak uprościmy ją do określenia – klasyka.
- kraj pochodzenia - Brazylia
- region - Sul De Minas
- odmiana - Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu
- metoda obróbki - na mokro
- wysokość - 700 - 1300 m n.p.m
- stopień palenia - średni

2. India Malabar AAA
Kawa o smaku i zapachu nawiązującym do historycznych rejsów. kwiatowym zapachu. Pierwsze transporty kawy z Indii do Europy to były długie przeprawy. Zanim kawa dostała się na statek, musiała sporo odczekać w portach. Magazyny nie były specjalnie szczelne. Najczęściej w ogóle ich nie było. I nikt się nie przejmował. Ziarna leżakując w portach zwiększały swoją objętość, nabierały wyrazistego smaku i stawały się jasnobrązowe, bladozłote… złote, ale skromne. Co ważne naciągały specyficznym aromatem w wyniku działania deszczów i wiatrów monsunowych. A jak jest z wiatrami, wszyscy wiemy. Potrafią mocno namieszać. Taka właśnie kawa – obrobiona wiatrami – trafiała na europejskie stoły XIX. I lud ją pokochał. Kawa jest mocna, lekko goryczkowa, lekko dymna, lekko szorstka z wyrazistym smakiem orzecha i czekolady.
- kraj pochodzenia - Indie
- odmiana - Kents, Catimor
- region - Malabar, Chikmagalur
- metoda obróbki - monsunowana
- wysokość - 1000 - 1800 m n.p.m
- stopień palenia - średni

O ŻESZ KU w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?
- Cappuccino, biała, latte... – O TAK!!!!! To zdecydowanie najpyszniejsza strona O ŻESZ KU! Jak wiewióra na orzechy, jak szczerbaty na suchary...tak O ŻESZ KU na mleko. Parz w ekspresie ciśnieniowym, a potem zalej swoim ulubionym mlekiem, aby wystrzeliły orzechowe nuty!
- Małe espresso - równie mocne, co dobre. Espresso z jedwabistą cremą i orzechowym pazurem.
- Kawiarka – mocna, dymna, intensywna, pozbawiona kwasowości.
- Chemex, aeropress, dripper - uwielbiasz owocową kwasowość w kawie? Tutaj jej nie znajdziesz. Monsunowe wiatry skutecznie wywiały cały kwas. Dlatego celebrację alternatywnymi metodami parzenia lepiej zostaw na inne kawki.
- Ekspres przelewowy – cokolwiek Ci wyjdzie, najlepiej zalej mlekiem.
FAQ K*wa Mać
❓ Dlaczego k*wa mać?
Bo zasługujesz na najlepsze.
A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. ❤️☕❤️
W paczkach Kawa Mać znajdują się bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani Kawa Mać, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!
❓Gdzie wypalana jest kawa?
Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać.
❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?
Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. W ofercie dostępne są kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Dostarczamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy kaw, które pomagają “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.
☕ Czy wszystkie kawy marki Kawa Mać są ziarniste?
Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:
- Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy.
- Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
- Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat.
❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever... a ja ich nie czuję. Dlaczego?
Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu? W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:
◉ No. 1 Mamy różne smaki
Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć.
◉ No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy
Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz. Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey.
◉ No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzenia
Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.
Parametry techniczne
Gramatura | 150 g |
---|---|
Marka | KawaMać |
Opinie i recenzje
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Kawa ziarnista O Żesz Ku