Kawa
Kawa ziarnista Wesołych kawa!

- EAN: 5907046461626
Warianty produktu (2)
Wysyłka do 24h


Bez kwasu. Bez goryczy.
Jej aromat przebije się przez najgęstszą świąteczną atmosferę. Jej słodki profil osłodzi nawet cięte kwasy. Jej przekaz wyraża więcej niż świąteczne skarpety. Idealna na święta i po świętach.

Wesołych k*wa!
Mieszanka życzeń i kawy

Święta, choinka, składanie życzeń... ach te piękne polskie tradycje. Dlaczego w tym wyjątkowym momencie, kiedy możesz zalać swoich najbliższych potokiem najbardziej osobistych życzeń, jedyne co Ci przychodzi do głowy to - Wesołych K*wa?! Zamień zmieszanie i niezręczność na mieszankę aromatycznej kawy i humoru.
Jeśli lubisz klasyczny, konkretny i wyrazisty przekaz, to polubisz także naszą świąteczną kawę! Brazylia Yellow Bourbon to najlepszy prezent od Mikołaja dla miłośników „grzecznej” kawy, czyli takiej bez udziwnień.


Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainha
Brazylijska klasyka w intensywnej odmianie. Kawa z głębokim body i delikatnymi nutami kakao, kardamonu, orzechów oraz wiśni. Zbalansowana goryczka przyjemnie przełamuje delikatną kwasowość.
- kraj pochodzenia - Brazylia
- region - Mogiana
- odmiana - Bourbon
- metoda obróbki - pulped natural
- wysokość - 1100 - 1500 m n.p.m
- stopień palenia - średni

Wesołych k*wa w Twoim wydaniu. Jaką pijesz?
- Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego - chcesz uzyskać pełnię radości przy świątecznym stole? Nalej pełne filiżanki Wesołych k*wa! Czarne wydanie kawy wykwintnie komponuje się ze świątecznym pierniczkiem.
- Kawa z kawiarki - ciśnienie wydobywa pyszne kremowe body. Dobra metoda, aby uzyskać jeszcze mocniejszy przekaz Wesołych.
- Espresso - jeśli atmosfera przy wigilijnym stole jest zbyt mało napięta i potrzebujesz więcej ciśnienia, to jasne - może być espresso. Pełne body i czekoladowo-orzechowy profil wynagradza brak tygrysich centek.
- Alternatywa - nie będzie zaskakujących niespodzianek. Te pewnie znajdziesz pod choinką. Za to do filiżanki przeleje się aromatyczna, klasyczna kawa brazylijska. Przelewowe parzenia wydobędą największą kwasowość... ale to wciąż kawa o słodkim profilu.
- Parzona w szklance - brazylijska kawa doskonale odnajduje się w polskich tradycjach. Kawa z fusami w szklance uzupełnia katalog 12 tradycyjnych dań. Stoi dumnie pomiędzy karpiem, barszczem, a makówkami, kutią i moczką.
- Cappuccino, biała, latte... - świetny wybór do zalewania mlekiem, w każdych proporcjach i o każdej temperaturze.

FAQ K*wa Mać
❓ Dlaczego k*wa mać?
Bo zasługujesz na najlepsze. A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. ❤️☕❤️ W paczkach Kawa Mać znajdują się bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani Kawa Mać, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!
❓Gdzie wypalana jest kawa?
Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać.
❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?
Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. W ofercie dostępne są kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Dostarczamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy kaw, które pomagają “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.
☕ Czy wszystkie kawy marki Kawa Mać są ziarniste?
Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:
- Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy.
- Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
- Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat.
❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever... a ja ich nie czuję. Dlaczego?
Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu? W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:
◉ No. 1 Mamy różne smaki
Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć.
◉ No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy
Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz. Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey.
◉ No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzenia
Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.
Parametry techniczne
Gramatura | 250 g |
---|---|
Marka | KawaMać |
Opinie i recenzje
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Kawa ziarnista Wesołych kawa!