Kawa
Kawa ziarnista Wine Blend Brazil Speciality

- EAN: 5907046461596
Warianty produktu (2)
Wysyłka do 24h


Brazylijska klasyka z winnym twistem
Kawa z segmentu specialty - idealna do serniczka i pierniczka. Stworzona dla miłośników tradycji i słodkich klasyków. Aftertaste o profilu białego wina podkreśla nastrój świąt i gwarantuje przyjemny finisz - czyli stan, który każdy chciałby osiągnąć odchodząc od wigilijnego stołu.

Aromatyczna i zmysłowa
Kawa w świątecznej stylizacji.

Nasza kawa wybrała najelegantszą stylizację świąteczną. Jak przystało na kawę z klasą odziała zmysłowe KREMOWE BODY. Przyciąga wzrok, uwodzi zapachem i doprowadza smakiem do szaleństwa.
Kawa Brazylia Wine Blend Specialty to kawa o słodkim profilu. Na pierwszy plan wysuwają się bardzo przyjemne winne akcenty. I nie musisz obawiać się obecności kwaśnych siarczanów. To nie jest domowej roboty mikstura z niedojrzałego agrestu. W filiżance czeka na Ciebie delikatny posmak białego wina z minimalną kwasowością żółtych owoców. Ale to dalej czekoladowo-orzechowa kawa z Brazylii.


Brazylia Mantiqueira Wine Blend
Kawa Brazylia Mantiqueira Wine Blend Edition to doskonały wybór dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z odkrywaniem złożoności i niuansów w kawach z segmentu specialty. Wisienki kawowca dojrzewają na żółto (a nie klasycznie na czerwono), dzięki temu uzyskujemy w filiżance bardzo ciekawe połączenie czekoladowej kawy o słodko-owocowych i winnych akcentach.
- kraj pochodzenia - Brazylia
- region - Mantiqueira
- odmiana - żółty Catuai
- metoda obróbki - naturalna
- wysokość - 1150 m n.p.m
- stopień palenia - średni

Brazylia Wine Blend Specialty w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?
- Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego – gładka, kremowa, czysta, słodka z odrobiną soczystej kwasowości. Jest przyjemnie słodko z przyjemny winnym finiszem.
- kawa z kawiarki – jeszcze pełniejsze body, jeszcze większa intensywność smaku, ale winne akcenty nieco słabiej wyczuwalne.
- Espresso - jest ciekawie, ale z większą kwasowością. Spróbuj.
- Alternatywa - Wino lubi przelew! Parz powoli, bez pośpiechu jak na świąteczny czas przystało, a wtedy wydobędziesz najpełniejsze winne akcenty. Zachwyca kremowa, czekoladowa gładkość. To nie jest płaska kawa. Pysznie zbalansowany złożony smak.
- Parzona w szklance - nawet z fusami wypada dostojnie.
- Cappuccino, biała, latte... - orzechowo-czekoladowe nuty kawy dobrze komponują się z mlekiem, jednak neutralizują winne akcenty.

FAQ K*wa Mać
❓ Dlaczego k*wa mać?
Bo zasługujesz na najlepsze. A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. ❤️☕❤️ W paczkach Kawa Mać znajdują się bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani Kawa Mać, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!
❓Gdzie wypalana jest kawa?
Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać.
❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?
Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. W ofercie dostępne są kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Dostarczamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy kaw, które pomagają “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.
☕ Czy wszystkie kawy marki Kawa Mać są ziarniste?
Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:
- Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy.
- Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
- Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat.
❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever... a ja ich nie czuję. Dlaczego?
Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu? W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:
◉ No. 1 Mamy różne smaki
Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć.
◉ No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy
Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz. Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey.
◉ No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzenia
Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.
Parametry techniczne
Gramatura | 250 g |
---|---|
Marka | KawaMać |
Opinie i recenzje
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Kawa ziarnista Wine Blend Brazil Speciality