Kawa
Kawa ziarnista Wszystkiego kawa NAJ

- EAN: 5907046461534
Warianty produktu (2)
Wysyłka do 24h


Spełnianie przez zaparzanie
Marzenia się nie spełniają, marzenia się spełnia. Dlatego my do życzeń dołączyliśmy kawę, aby obdarowany mógł niezwłocznie urealnić marzenia i zaparzyć swoją ulubioną kawę - aromatyczną, świeżo paloną kawę słodkim profilu.

Życzenia z twistem
Z wyjątkowej okazji. I bez okazji.

Wszystkiego k*wa najlepszego to kawa do celebracji uroczystych jubileuszy i dni powszednich. I chociaż każdy z nas marzy o czymś innym, to jednak brazylijska kawa o słodkim profilu, stanowi najczęstszy wybór wielu z nas. Dlatego właśnie brazylijskie ziarna Santos Alfenas Dulce wypełniają nasze życzenia Wszystkiego k*wa NAJ!
Nie odkładaj wszystkiego najlepszego na potem. Zaparz ją tu i teraz. Aby wyciągnąć najwięcej z NAJ sięgnij po szybkie metody parzenia ciśnieniowego. Wtedy brazylijska kawa wydobędzie z siebie pełnię słodyczy i aromatu.


Brazylia Santos Alfenas Dulce
Myślisz klasyczna arabica? Zapewne masz na myśli smak kawy Brazylia Santos Alfenas Dulce. I choć pod tym stwierdzeniem kryje się cała masa znaczeń, smaków, aromatów... to jednak uprościmy ją do określenia – klasyka.
- kraj pochodzenia - Brazylia
- region - Sul De Minas
- odmiana - Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu
- metoda obróbki - na mokro
- wysokość - 700 - 1300 m n.p.m
- stopień palenia - średni


Wszystkiego k*wa NAJ w Twoim wydaniu.
Jaką pijesz?
- Duża czarna z ekspresu ciśnieniowego – wydobywa z siebie wszystko, co NAJ – aromat, słodycz i intensywność, wyniesione do potęgi naj.
- kawa z kawiarki – bardzo polecamy. Kawiarka świetnie sprawdza się w wydobywaniu wyrazistego aromatu i smaku.
- Espresso - NAJ w najmniejszej wersji prezentuje się aksamitnie acz delikatnie, bez tygrysich centek.
- Alternatywa- NAJ to NAJ - oznacza ogół, wszystek, pełnię. Nie musisz dla niej szukać alternatywy. Parzona w aeropressie lub chemexie przysienie klasyczny, słodki smak kawy brazylijskiej bez dodatkowych twistów w smaku lub zapachu.
- Parzona w szklance- to jest właśnie ta kawa, którą najczęściej spotkasz w wersji z fusami. Idealna kawa dla najbardziej tradycyjnych fanów kawy.
- Cappuccino, biała, latte... - jak yin i yang, dwie przeciwstawne energie połączone w jednej filiżance dają początek czegoś nowego... czegoś doskonałego.
FAQ K*wa Mać
❓ Dlaczego k*wa mać?
Bo zasługujesz na najlepsze. A najlepsza kawa to ta, która Tobie smakuje. ❤️☕❤️ W paczkach Kawa Mać znajdują się bardzo dobre gatunkowo ziarna świeżo palonej kawy - z humorem i dystansem. I nie doszukuj się złego! Ani Kawa Mać, ani w swoim życiu. Bierz pełnymi garściami i smakuj, tyle ile możesz!
❓Gdzie wypalana jest kawa?
Kawa Mać wypalana jest na Śląsku. W końcu specjalnością regionu jest dostarczanie surowców, które dają energię. Lokalna nanopalarnia prowadzona jako rodzinny biznes – tu właśnie powstaje Kawa Mać.
❓Czy kawy różnią się tylko etykietami?
Nie. Każda kawa w naszej ofercie to inne ziarna. Część z nich to kawy jednorodne typu single, a inne to blendy. Przy zakupie kawy polecamy sugerować się smakiem kawy, a nie tylko przekazem z etykiety. W ofercie dostępne są kawy idealne do przygotowania espresso, kawy mlecznej lub americano z ekspresu ciśnieniowego, a także wiele kaw do parzenia metodą przelewową. Niektóre z kaw mają wysoką kwasowość, inne są jej pozbawione. Dostarczamy lekkie kawki i takie, które dają mocnego kopa. Oczywiście każdą z kaw możesz parzyć, tak jak Ty lubisz, a nie tak jak my sugerujemy. W każdym razie polecamy, aby przy wyborze kawy przeczytać także opisy kaw, które pomagają “wyobrazić” sobie ich smak i zapach.
☕ Czy wszystkie kawy marki Kawa Mać są ziarniste?
Tak. Wszystkie kawy z oferty Kawa Mać to kawy ziarniste świetniej jakości:
- Średnio palone - średnie palenie poznasz po pięknej brązowej barwie ziaren. Duża część kaw marketowych poddawana jest ciemnemu paleniu, które ukrywa defekty ziaren. Ziarna ciemno palone są zdecydowanie ciemniejsze i bardziej oleiste, a w smaku poznamy je po mocnej goryczce. Kawa Mać to ziarna doskonałej jakości. Średnie palenie sprawa, że kawa jest w smaku mniej goryczkowa, co niekiedy jest mylone z mniejszą intensywnością kawy. A jednak to właśnie średnie palenie pozwala wydobyć optymalne walory smakowe zdecydowanej większości gatunków kawy.
- Naturalne, bez sztucznych aromatów - wskazane nuty smakowe wynikają z pochodzenia ziarna i metody obróbki, dlatego są tylko delikatnie wyczuwalne.
- Zapakowane w doypacki z wentylem – dzięki temu kawa ma czas odgazować, zachowując pełny aromat.
❓Kawa X miała mieć nuty bergamotki/jagód/whatever... a ja ich nie czuję. Dlaczego?
Dlaczego nie wyczuwasz w smaku lub zapachu nut, które są wypisane na opakowaniu? W dużym uproszeniu może to wynikać z trzech powodów:
◉ No. 1 Mamy różne smaki
Zmysł smaku zależy od wielu zmiennych. Na to, co wyczuwamy w smaku, ma wpływ np. co jedliśmy wcześniej, jakie mamy predyspozycje genetyczne i jak wytrenowaliśmy nasz smak. Ludzki zmysł smaku nie jest samodzielny. Smak to kwestia interpretacji. Zależny jest od wrażeń zmysłowych i wzrokowych. Istotna jest także kondycja mózgu. Gdy mózg nie chce się wysilać, jest zmęczony – to idzie na skróty. Nie wyczuwa wszystkiego, co mógłby wyczuć. Jeśli w kawie wyczuwasz tylko smak... kawy, to sygnał, że może czas odpocząć.
◉ No. 2 Inaczej odczuwamy zapachy
Zmysł węchu uzależniony jest od naszego genotypu. Rodzina genów, która koduje receptory odorantów składa się z ok. 636 genów. Każdy z nas ma inne geny. Dlatego niektórzy wyczuwają więcej i intensywniej, a inni dużo mniej i dużo słabiej. Gena nie wydłubiesz. Ps. Za molekularne wyjaśnienie mechanizmu węchu Linda Buck i Richard Axel dostali w 2004 r. Nagrodę Nobla. Nie wyczuwasz bergamotki w kawie? Amerykańscy naukowcy znaleźli przyczynę. Problem nie leży w kawie. Ale też nie doszukuj się go w sobie. Z Tobą wszystko jest okey.
◉ No. 3 Nie dobrałeś idealnego sposoby parzenia
Bynajmniej nie chcemy powiedzieć, że ŹLE ZAPARZYŁEŚ KAWĘ! My nie jesteśmy od tego, aby mówić, co jest dobre, a co złe... jak masz myśleć i jak żyć. Natomiast miej na uwadze to, że sposób mielenia, temperatura parzenia, czas parzenia, woda, rodzaj ekspresu i dziesiątki innych czynników mają gigantyczny wpływ na smak kawy. I może tak być, że sposób, w jaki zaparzyłeś kawę nie pozwolił na pełny blooming i wydobycie najpełniejszej gamy smaków i aromatów. Wiedz, że ta sama kawa zaparzona u Ciebie w domu i w Twojej pracy może mieć totalnie inny smak, bo wykorzystałeś wodę z innego ujęcia.
Parametry techniczne
Gramatura | 250 g |
---|---|
Marka | KawaMać |
Opinie i recenzje
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.
Jeszcze nikt nie dodał opinii o tym produkcie
Dodaj opinię o produkcie

Kawa ziarnista Wszystkiego kawa NAJ